RSS

Jak wybrać konto bankowe i na ty…

Wybór odpowiedniego konta…

Czym jest i co powinna zawierać …

Umowa darowizny ma za…

Uszczęśliwianie Europy

Niezależnie od głupot jak…

Obozy żeglarskie dla młodzieży

Każdy człowiek ma w sobie…

Praca opiekunki za granicą: wady…

Ile osób, tyle opinii…

Jakie akcesoria fryzjerskie są n…

Prowadzenie salonu fryzje…

Jakie byłyby konsekwencje likwid…

Każda osoba pracująca czy…

Czy wybór perfum powinien być de…

Wybór odpowiedniej nuty z…

Fakturowanie i zarządzanie magaz…

Każdy właściciel przedsię…

Obligacje skarbowe – oprocentowa…

Emitowane przez rząd obli…

«
»

Samochody gastronomiczne

Samochody gastronomiczne potocznie nazywane Food Truckami to ciekawe zjawisko, które dotarło do nas ze Stanów Zjednoczonych. Od wielu lat auta gastronomiczne kojarzą się z dobrym jedzeniem, chociaż czasem nieco drogim. Kryzys na rynku gastronomi z roku 2020, zapewne w kolejnych latach spowoduje wzmożoną chęć do korzystania z usług pojazdów gastronomicznych szczególnie wiosenną i letnią porą. Stęsknieni wspólnych spotkań na świeżym powietrzu oraz możliwości zjedzenia „na mieście” wspomożemy naszymi portfelami właścicieli samochodów gastronomicznych, a może to dobry moment by stanąć po drugiej stronie i spróbować swoich sił w gastronomicznym biznesie?

Samochody gastronomiczne

Dlaczego samochody gastronomiczne zyskały uznanie Polaków i w przeciwieństwie do niektórych zachodnich trendów zdołały zadomowić się w pejzażu polskich miast? Za pewne w pierwszym odruchu chodziło o świeżość i zadziałał efekt nowości, jednak na tym efekcie można działać przez rok, a później zaciekawienie przechodzi. Duża liczba klientów poskutkowała otwieraniem kolejnych food trucków, wiele z nich jednak nie przetrwała, gdyż było tylko kopią istniejących. Rynek bardzo szybko zweryfikował właścicieli aut gastronomicznych, w których smak jedzenia nie zaliczał się do najwyższych.

Właściciele samochodów gastronomicznych w pierwszym etapie swojej działalności, ab zachęcić ludzi do korzystania z ich usług oferowali niższe ceny niż w restauracjach, obecnie są one na zbliżonym poziomie. W promocji jedzenia z mobilnych punktów żywienia pomagały liczne koncerty, festyny, imprezy na świeżym powietrzu oraz zloty food trucków.

Dzisiaj branża urosła do takich rozmiarów, że jest istotną częścią tortu usług gastronomicznych. Pomimo dużego zainteresowania tą formą działalności na rynku jest wciąż sporo miejsca, a po kryzysie wywołanym wirusem będzie go jeszcze więcej. Niestety wielu właścicieli nie wytrzymało obostrzeń i musiało zamknąć swoje biznesy, dzięki czemu otwierają się drzwi dla osób chcących spróbować swoich sił w gastronomii. Jedno jest pewne rok 2021 nie może być gorszy pod względem sytuacji wirusowej, a poluzowanie obostrzeń i prawdopodobnie ich brak w okresie wiosennym sprawią, że rozpoczęcie przygody w gastronomi może być dobrym pomysłem.

Food Trucki co warto wiedzieć?

Samochody gastronomiczne to biznes jak, każdy inny ze swoimi zaletami i wadami. Decyzja o podjęciu próby jako właściciel food trucka powinna być poprzedzona dobrym biznesplanem i rozpoznaniem okolicznej konkurencji. Czy samochód z kebabem to dobry pomysł? A może lepiej zainteresować się sprzedażą dań wegańskich? Żadnego biznesu nie zaczyna się bez solidnych podstaw, tak samo jest w tym wypadku.

Food trucki mają tą przewagę na restauracjami, że nie wymagają dużych nakładów finansowych. Oczywiście można zainwestować na samym początku w droższe auta, ale realnie zakup używane samochodu z wyposażeniem to koszt kilkudziesięciu tysięcy złotych. Różnica w kosztach zaczyna być widoczna szczególnie w momencie podliczania stałych opłat, te oczywiście istnieją jak chociażby opłata za miejsce (nie można stawać autem, gdzie się nam podoba), ale i tak są to nieporównywalnie mniejsze koszty od wynajęcia lokalu.

Samochody gastronomiczne posiadają duże możliwości personalizacji, współpracując z bezpośrednim producentem masz możliwość dostosowania auta do sowich potrzeb. W tego typu pojazdach sprzedawane są praktycznie wszystkie dania od ryb wędzonych, mięsa przez wypieki i lody po jedzenie typu fast food jak burgery, pizza czy kebab. W przypadku aut gastronomicznych istotną rolę odgrywa, aby stworzyć produkt, który będzie kołem zamachowym całej działalności. Ograniczona ilość miejsca, nie pozwala przechowywać wielu rodzajów pożywienia co ogranicza potencjalną ilość dań jakie można przygotować.

Podsumowując temat, warto zainteresować się nim głębiej, sprawdzając ceny aut i potencjalną konkurencję w naszym mieście. Im większy ośrodek miejski tym większa szansa, że biznes będzie przynosił odpowiednio wysokie dochody. W małych miejscowościach należy dobrze rozeznać się w oczekiwaniach lokalnej społeczności. Samochody gastronomiczne to kolejna opcja na rozpoczęcie dochodowego biznesu.

Śląskie restauracje – poznaj wybrane lokale

Artykuł partnera

Polecane

Popularne

Serwisy

Blackwall